Ο μπαρμπαΓιώργης, κάθε Πέμπτη πήγαινε στο παζάρι που γινόταν στην κοντινή κωμόπολη. Έβρισκε τους φίλους του, έπινε –αυτό ήταν de facto κατάσταση, ψώνιζε για το σπίτι και γυρνούσε σπίτι ευτυχισμένος.
Στο παζάρι της Πέμπτης, ανακάλυψε το τρανζιστοράκι. Σ’ έναν πάγκο, ήταν ένα παιδί που δεν ήξερε ποιανού παιδί ήταν, και πουλούσε κάτι μικρά ραδιόφωνα που έπαιζαν τραγούδια όλη μέρα συνέχεια. Του έκανε εντύπωση, το είδε σαν εργαλείο για τη δουλειά του. Συντροφιά στη βοσκή των ζώων. Αγόρασε ένα κι έπλεε σε πελάγη ευτυχίας.
Την άλλη Πέμπτη, νά ‘σου τον πάλι στο παζάρι, ακολουθεί την ίδια ιεροτελεστία τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα. Βρήκε τους φίλους του, τα ήπιε και πήγε να κάνει τα ψώνια του. Σημειωτέον, τότε ακόμη, το συνηθέστερο ήταν να πηγαίνουν οι άντρες στο παζάρι μόνοι τους και σπανιότερα με τις γυναίκες τους. Σπανιότατα δε, πήγαιναν γυναίκες μόνες στο παζάρι. Χαζεύοντας τους πάγκους με τις πραμάτειες, βρέθηκε μπροστά σ’ εκείνο το καλό παιδί με τα τρανζιστοράκια.
-Τι κάνεις παππού;
-Καλά γιε μου! Θα μου δώσεις ένα τέτοιο, δεν μπορώ να το πω, πως το λένε, μπερδεύω τη γλώσσα μου;
-Να σου δώσω.
Πόσο κάνει; Τόσο, το πλήρωσε, έφυγε.
Την άλλη Πέμπτη ξανά τα ίδια. Και ξανά, και ξανά, αυτό συνεχίστηκε για τρεις μήνες περίπου. Κάθε Πέμπτη ο μπαρμπαΓιώργης αγόραζε κι από ένα τρανζιστοράκι. Του πωλητή βέβαια, του είχε κάνει εντύπωση, αλλά κι απ’ την άλλη τι τον ένοιαζε; Είχε κάνει σταθερό πελάτη. Μετά τους τρεις μήνες όμως, δεν άντεξε και τον ρώτησε:
-Βρε παππού τι τα κάνεις τα τρανζιστοράκια που αγοράζεις κάθε Πέμπτη;
-Να, παιδί μου, τα παίρνω, πάω στο μαντρί και τα βάζω να παίζουν. Ε, παίζει, παίζει κι εκεί που παίζει, σταματάει. Και μετά, έρχομαι και παίρνω άλλο.
-Καλά βρε παππού, δεν αλλάζεις τις μπαταρίες;
-Μπαταρίες; Τι είναι αυτό πάλι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου