Ένα σπάνιο αλλά μη εξαιρετέο κοινωνικό φαινόμενο είναι οι άντρες μαμάδες. Άντρες δηλαδή, οι οποίοι για διάφορους λόγους έχουν αναλάβει τον ρόλο και της μητέρας προς το παιδί. Το αντρικό φύλο δεν φημίζεται για τα ένστικτα του ή τα φίλτρα του ως προς το μεγάλωμα των παιδιών οπότε οι προσκρούσεις που γίνονται στον ψυχισμό του άντρα είναι τεράστιες, όχι όμως μόνο για αυτόν που αναγκάζεται να μεγαλώνει και να διαπαιδαγωγεί αλλά και για το παιδί που πρέπει να μετριάσει την επιθυμία του για το μητρικό πρότυπο αντικαθιστώντας το με τον πατέρα και μόνο.
Ένας άντρας που μεγαλώνει μόνος του το παιδί του δεν θα γίνει ποτέ και μητέρα. Δεν θα έχει ποτέ την θηλυκή αντίληψη και τα θηλυκά ένστικτα αλλά αυτό δεν θα τον σταματήσει από το να προσπαθεί πάντα να αναπληρώνει το χαμένο μέλος στα μάτια του παιδιού του. Δηλαδή αναγκαστικά το μυαλό του θα πρέπει να μάθει να δουλεύει με δύο τρόπους ως προς το παιδί. Όσο για το παιδί θα νιώθει πάντα την έλλειψη του ενός μέλους και παρόλο που θα προσπαθεί να καταλάβει την θέση του γονιού, πολλές φορές δεν θα είναι και τόσο εύκολο.
Η καθημερινότητα είναι το πιο σκληρό κομμάτι. Είναι σύνηθες και αποδεκτό στην κοινωνία η γυναίκα να μένει σπίτι και να φροντίζει τα παιδιά όσο ο άντρας θα λείπει στην εργασία. Εάν εργάζονται και οι δύο το ίδιο σύνηθες και κοινωνικά αποδεκτό είναι τα παιδιά να κάθονται τις ώρες που οι γονείς λείπουν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Όταν λείπει όμως το ένα μέλος μαζί λείπει και η οικογένεια του, δηλαδή οι οικογένεια που μπορεί να προσέχει τα παιδιά αμέσως γίνεται μόνο μία, αυτή του άντρα, όσο αυτός θα λείπει στην εργασία του. Αυτόματα περιορίζεται. Αν η οικογένεια του έχει και αυτή τις υποχρεώσεις της; Περιορίζεται ακόμα περισσότερο. Το δυσκολότερο είναι στην αρχή της ζωής του παιδιού, στους πρώτους μήνες ειδικά που δεν μπορείς να εμπιστευθείς τον οποιοδήποτε. Αν δεν υπάρχει οικογένεια και από την δική του πλευρά; Δυστυχώς ακόμα και σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας ιδιωτικός ή δημόσιος μηχανισμός που να μπορεί να διευκολύνει τους άντρες μαμάδες και η άδεια ανατροφής στον δημόσιο τομέα φτάνει μόνο τους εννέα μήνες.
Ένας άντρας μαμά δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα, του που θα "παρκάρει" το παιδί αλλά και ένα ακόμα μεγαλύτερο, το οικονομικό. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι άντρες οι οποίοι έχουν κερδίσει την επιμέλεια του παιδιού και λαμβάνουν μια παχυλή διατροφή που να τους διασφαλίζει την διαβίωση τόσο του παιδιού όσο και του ίδιου. Η διατροφή που μπορεί να λάβει ένας άντρας μαμά είναι ελάχιστη συνήθως και αυτή ορίζεται έπειτα από οδύσσειες διαδικασιών σε δικαστήρια και δικηγορικές αίθουσες. Συμπέρασμα, ένας άντρας μαμά δεν μπορεί να βρεθεί ποτέ άνεργος ή σε δύσκολες συνθήκες που θα τον εκθέσουν στην εργασία του με κίνδυνο να την χάσει. Θα χάνει καθημερινά στιγμές από τη ζωή του παιδιού του για την οικονομική τους διασφάλιση και την άνεση και αξιοπρεπή ζωή που επιθυμεί κάθε γονιός για το παιδί του.
Τέλος, ένας άντρας μαμά θα αποκτήσει κοινωνική ζωή και θα δεσμευτεί πολύ πιο δύσκολα. Μια γυναίκα, ακόμα και χωρισμένη με παιδιά, θα μπορέσει πολύ πιο εύκολα να βρει ένα ταίρι απλά και μόνο γιατί κοινωνικά αποδεχόμαστε πιο εύκολα την γυναικά ως ευάλωτη και εύθραυστη και τον άντρα ως σκληρό και άγριο, χωρίς όμως πολλές φορές να αντιλαμβανόμαστε την θέση τους και την ψυχική τους κατάσταση. Έτσι στερεοτυπικά μια γυναίκα μόνη με παιδιά είναι αβοήθητη και ένας άντρας μόνος με παιδιά είναι προβληματικός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου